Csecsemők gondozása: tippek, tanácsok egy édesanya tollából

Újszülöttek! Imádnivaló cukiságok, akik nem születtek együtt a használati utasításokkal...Sőt minden csöppség és minden édesanya más és más, ezért a legjobb, ha az ösztönös anya-gyermek kapcsolatra törekszünk. Viszont, ahogy egy tapasztalt kétgyermekes édesanya már egészen másként fogja karjaiba a második gyermekét, ugyanígy mi, mamik is bátoríthatjuk és segíthetjük egymást tanácsainkkal. Szóval itt van pár tippem, amiket én is útközben tanultam.

2018-10-31

Szoptatás

A kisbabák főleg sírással tudnak velünk kommunikálni. Ha sír a babád, akkor lehet, hogy melege van, vagy éppen fázik. Lehet, hogy pisis, vagy kakis a pelusa, és ez zavarja őt. Az is lehetséges, hogy a hasa fáj, de leggyakrabban az éhség miatt sírdogálnak. Az újszülöttek kb. 2-3 óránként esznek, de lehet, hogy gyakrabban is, ha például egy növekedési ugrás előtt állnak. Ilyenkor előre “be szoktak tárazni” a tejből, hogy teljesíteni tudják ezt a számukra nagy feladatot. Növekedési ugrás történik 3 hetesen, 6 hetesen, 3 hónaposan, és 6 hónaposan.

A szoptatáshoz egy jó tipp, hogy mindig jegyezd fel melyik mellről szoptattál utoljára, és ezután melyik következik. Ezért például tégy egy hajgumit/karkötőt arra a csuklódra, amelyik ciciből etettél. Így könnyen számon tarthatod melyik következik. Sok-sok applikáció is van, -szoptatáshoz is- ami hasznos lehet ebben az időszakban. De ha nem szeretnéd ezeket letölteni, akkor így egyszerűen is tudod emlékeztetni magad. Másik tippem, hogy ha szoptatsz, mindenképp egyél vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket! A szoptatás alatt nagyon fontos a vitamin pótlás. És figyelj oda, hogy sokat igyál! Az esti etetéshez, sokszor fáradtan kel fel az ember. Az én tippem, hogy készíts be magadnak estére egy pohár vizet, és esetleg egy müzliszeletet, vagy bármilyen energiadús nassolnivalót. Ez segíteni fog, hogy erőre kapj és kicsit felébredj.


Felmerülhet benned is, amit nehéz eldönteni, hogy vajon a kisbabád eleget eszik-e. Ha 3 hetes korától növekszik a súlya, és kb napi 5-6-szor kell pelust cserélni, akkor valószínűleg minden a legnagyobb rendben van. :) Fontos, hogy az újszülöttek kb 30 cm-ig tudnak fókuszálni, ami nagyjából az a távolság, ami az etetés közben az arcod és az ő arca között van. Így mindenképp beszélj hozzá, nézegesd, és relaxálj szoptatás közben. Ezek az interakciók közöttetek még a tejtermelést is beindítják.

Ha a szoptatás nem megy könnyedén, vagy kérdésed van, bátran keress fel egy szoptatási tanácsadót! Anyaként megtapasztaljuk, hogy sokszor meg kell kérdőjeleznünk elképzeléseinket, és türelemmel fordulni az életünk felé. Ebben remek partnerekre találhatunk, ha a megfelelő segítséghez fordulunk. Ezen az oldalon tapasztalattal rendelkező, képzett szoptatási tanácsadókat és érdekes, hasznos cikkeket is találhatsz a témában: http://www.lll.hu/segitsegnyujtas/

Alvás

Ahogy nekünk is fontos a rendszer az életünkben, úgy az újszülötteknek is jó, ha minél előbb van egy bevált napirendjük. Főleg az nem mindegy, hogy a csecsemőnk hányszor kel fel este. Mi a kórházból hazaérve, már az első naptól este 8-kor fürdettünk, minden nap. Akármi történik, 8-kor fürdés van, aztán szopizás, és aztán egy esti ének. Ebből egy idő után a baba tudni fogja, hogy ez után jön majd az esti alvás. Este pedig mikor felkelt szopizni, akkor nem beszéltem hozzá, és próbáltam minél kisebb fényt gyújtani, hogy tudja most még mindig este van, és folytatódik az alvás idő. Reggel pedig világosság volt a szobában, hogy érezze az este és a nappal közti különbséget.

Büfiztetés

A büfizés majdnem olyan fontos, mint az etetés. Ha nem jönnek ki a kis büfik, akkor azok a kis buborékok a pocijában kötnek ki, ami pedig fájdalommal járhat a csöppségnek. Segíteni tudod a folyamatot, ha apró mozdulatokkal, szelíden megütögeted a kis hátát, és körkörösen simogatatással. Vagy döntsd előre/hátra, majd vissza, ugyanis ez is segíthet a buborékoknak feljönni. Ami nekem még nagyon bevált, hogy a büfizetést a férjem csinálja. Mert a férfiak kicsit erősebb kezűek, nincs finom tejecske illatuk, mint az anyukáknak, és nagyon ügyesen büfizetetnek. Ha a kis buborékok mégis lementek a hasába, akkor a lurkó lábának mozgatásával (fel-le), vagy hasának körkörös simogatásával segítheted a babádat, hogy a gázok távozzanak.

Pelusozás

Ha kisfiad van, mint nekem, akkor biztosan észlelted már, hogy amint levegő éri a kis kukijukat peluscsere közben, bepisilnek. És persze ilyenkor mindig minden pisis lesz! Hogy ezt elkerüljem, azt találtam ki, hogy egy vizes törlőkendővel még peluscsere előtt mindig megsimogatom a kis hasát, mert ez is elindítja a csöppség vizelési ingerét. Velünk az is sokszor előfordult már, hogy pelust cseréltünk, pedig még nem is volt pisi benne. Egyszerűen meg tudod állapítani, hogy tele van-e már a pelus, ha az elején lévő sárga csíkot megnézed. Amennyiben kékre változik, akkor már nedves az a pelus. Olyan baleset is előfordult már velünk, hogy a pelus nem tartott rendesen, ezt úgy tudod elkerülni, ha a pelust a kis fodrokra ügyelve a baba lába körül jól eligazgatod, kihúzod.

Ha véletlenül mégis kakis lenne a kis body-ja, ne aggódj! Ezeket a kis ruhácskákat úgy tervezték, - széles nyakrésszel-, hogy lefelé is le lehessen venni őket, így nem kell a koszos ruhát áthúznod a baba fején. Van, hogy kakisak lesznek a kis ruhácskák, amiket valószínűleg nem olcsón vásároltál, és bármilyen sikálás, mosás után se jön ki belőlük az a sárga szín. Egy hihetetlen trükk, ami mégis működik: tedd ki a ruhácskát a napra, így a nap ereje fogja kifehéríti a foltot, csupán pár óra alatt. Néha előfordulhatnak vizes balesetek is, akár az éjszaka közepén is. Ha ezekre előre felkészülünk, kevesebb mosnivalónk lesz, amikor majd bekövetkezik. Ágyazd meg a kiságyat eszerint: matrac, majd rá a matracvédő, lepedő, erre majd újra matracvédő, és megint lepedő, végül pedig egy nagyobb tetrapelus a kis feje alá. Így mindig csak a felső réteget kell lehúznod a matracról, amit az ilyen bizonyos estéken még biztosan meg fogod köszönni magadnak.


Egy másik tipp pelenkázáshoz, hogy csináljunk magunknak hordozható pelenkázót. Vegyünk egy kosárkát, és rakjunk bele mindent, ami a pelenkázáshoz kell. Pelenkázó alátét, pelusok, popsikenőcs, vizes törlőkendő, váltóruha. Így bárhol könnyedén tudunk majd pelust cserélni és csak annyit kell tennünk, Ha már a hordozható pelenkázóról van szó... Amikor kimegyünk a csöppséggel valahova, az előbb említett táskába tégy magadnak is be egy váltó pólót! Hidd el, van hogy neked lesz szükséged váltó pólóra és nem a kicsinek.

Öltöztetés

Az újszülöttek általában szeretik ha be vannak bugyolálva/pólyázva, mert így úgy érzik kicsit magukat, mintha még mindig az anyaméhben lennének. Ehhez nem kell semmi különös dolgot beszerezned. Már biztos van otthon a tetra pelenkából, azzal burkold be a kis burritódat. :) Van hogy egy nap alatt többször is, mint gondolnád, át kell öltöztetni a kisbabádat. Rakd el a kis szekrényébe a kis szettjeit már előre párosítva, így amikor hirtelen kell egy új öltözet, akkor nem kell már válogatnod.

A babák általában jobban kihűlnek, mint gondolnánk. Van egy jó kis ábra, ami segít, hogyan öltöztessük fel az újszülöttet (alább megtalálod). Akár ki is nyomtathatod, ha segítség, hogy kirakd a babaszoba falára emlékeztetőül. Az optimális hőmérséklet a baba fürdővizének 37 °C. És a legideálisabb, ha a baba szobában 19 °C van.

+ Tippek és tanácsok

Két gyakorlati tippem van, amit érdemes megfogadni. :) Az első alapvető, mégis van aki elfeledkezik róla. Éppen ezért se féld megkérni a látogatókat, hogy ha meg szeretnék fogni a kisbabád, akkor mossanak kezet, vagy használjanak kézfertőtlenítőt. A másik tippem egy szép emlék lesz, ha később vissza nézitek. Készíts a lurkóról minden hónapfordulón ugyanabban a pozícióban, vagy ugyanolyan ruhácskában, akár a kedvenc plüssállata mellet egy-egy fotót. Biztos vagyok benne, hogy később jó lesz visszanézni a növekedését 0-1 éves koráig.

Az utolsó és mégis legfontosabb tanácsom, hogy mindig hallgass az ösztöneidre! Ahogy az elején is megfogalmaztam, egyedi és megismételhetetlen a kettőtök kapcsolata. Ha te úgy érzed valami baja van a babádnak, akkor az valószínűleg úgyis van! Az anyai ösztön késztet minket arra, hogy azt tegyük, amire szüksége van a gyermekünknek. Természetesen egy újszülöttet gondozni nem csak móka és kacagás, kimerítő is tud lenni. Ráadásul a csecsemők nem mosolyognak vissza kb 6 hetes korukig. Ezért néha nehéz lehet, hogy a törődésért cserébe nem kapunk visszajelzést, de próbáld észben tartani azt, hogy az újszülött korszak nagyon gyorsan véget ér. Úgyhogy amíg csak lehet, ölelgesd, puszilgasd, jó mélyen szívd magadba az újszülötted illatát, próbáld meg kiélvezni a babázás minden egyes pillanatát, hisz egyet-kettőt pislogsz és lurkód már szaladgálni fog.

Kezdd el a keresést, hogy kiválaszthasd
a neked ideális bébiszittert!