Családi hangolódás az adventben másképp

Hogyan tehetjük a várakozást is meghitté, ünnepi hangulatúvá és hogyan engedhetjük el a sok rohanást, a megterhelő készülődést?

2018-12-01

Van-e hangulatosabb és a szívünket mélyen megdobogtató időszaka az évnek, mint az ünnepeket megelőző várakozás? Az otthon készült bejgli illata, a huncutan pislogó égősorok, egy karácsonyi dallam, kicsiknek-nagyoknak egyaránt van olyan pillanata, ami szívünkbe varázsolja az ünnep hangulatát. De bármennyire is szeretnénk ráhangolódni, a rövid nappalok, a sietős év vége előtti hajtás és a lázas ajándékbeszerzés sokszor megnehezíti a dolgunkat. Így mire a finom bejgli az asztalunkra kerül, mire minden égősor ott csüng a faágakon, addigra (teljesen érthető módon) a fáradtságtól nehezen kerülünk ünnepi hangulatba. Hogyan tehetjük a várakozást is meghitté, ünnepi hangulatúvá és hogyan engedhetjük el a sok rohanást, a megterhelő készülődést?

 Adventi naptár igazi jelentéssel

Sokunknak az adventi kalendáriumokról a boltokban kapható, nem túl egészséges változat: a csokikkal teli verzió jut eszünkbe. Legtöbben olyan naptárra asszociálunk, amiből mi veszünk el, lehetőleg valamilyen tárgyi dolgot, amit örömmel majszolhatunk, vagy használhatunk el ezalatt az időszak alatt. Egy szülő azonban elég hamar ráébred, hogy a gyermekei, a maga és a párja számára is minden napra apró meglepetéseket készíteni, avagy venni, elég nagy anyagi teher vagy energia-, időbefektetés lenne. A mi ötletünk az, hogy egyszerűsítsd le az adventi kalendáriumot, és legyen az a központban, ami az igazán fontos: megajándékozni a másikat és örömöt adni-kapni. Minden családtag (aki legalább már ovis korú) vegyen részt a kivitelezésben, hisz így tudunk igazi szokást kialakítani, majd ha megtetszik az ötlet.
Az első ötletünk, hogy a család apraja-nagyja húzzon egy nevet, majd a feladat a következő: lepjétek meg onnantól egészen Karácsonyig minden nap a másikat valami aprósággal. Egy öleléssel, rajzzal, egy nagy beszélgetéssel. Sok-sok olyan kedvesség van, ami nem kerül semmibe, mégis óriási örömet okoz! Mindezt együtt is tehetitek: ha minden napra egy apróságot kitaláltok, majd közösen viszitek véghez. Pl.: mézeskalács sütés együtt, a dekorációk kirakása együtt...stb.


Van egy másik ötletünk is, ha szeretnétek még nagyobb örömet okozni, akár nem feltétlenül családi körben, mondjuk egy rászoruló családnak, vagy valakinek, akit nagy valószínűséggel más nem lepne meg ebben az időszakban. A lényege, hogy egy üres kalendáriumot töltsetek meg szentestéig apróságokkal, szeretettel. Majd pedig ajándékozzátok oda valakinek, így kapva többet abból, hogy ti adtatok közösen valakinek, akinek nincs. Ha nem tudjuk az egész adventi időszakot erre rászánni, vagy nincs személy, akire gondolni tudunk, akkor megtehetjük, hogy egy cipősdoboznyi ajándékot készítünk el, ugyanígy apró hasznos tárgyakkal megtöltve. Két szervezetet ajánlunk, akik rászoruló gyermekeknek, családoknak juttatják idén is el az összekészített csomagokat: a Református Szeretetszolgálat (
http://reformatus.hu/mutat/egy-doboznyi-szeretet-2017/) és a Baptista Szeretetszolgálat (http://www.baptistasegely.hu/hirek/belfold/a-ciposdoboz-akcio-iden-is-varja-a-raszorulo-gyerekeknek-keszitett-ajandekokat)

Kincskeresés az adventben

Sokunknak tényleg nagy a hajtás, akár a munkahelyén, akár az ajándékok beszerzése kapcsán. Ezért a következő tippünk az, hogy családosan kezdjünk el adventi kincseket keresgélni ebben az időszakban. Tegyük ezt szabad estéken, lopott délutánokon, a hétvégéken, minél többször, hogy valóban ünnepi hangulatba kerülhessünk. A lényege, hogy keressük meg azokat a pillanatokat, amik belecsempészik még a fáradt napjainkba is a várakozás, az ünnep hangulatát. Tegyük ezt játékosan, hogy a gyerekek is élvezhessék, mi felnőttek pedig tudatosan keressük meg, hogy mik azok a dolgok, amik minket lazítanak, vagy izgalommal töltenek el, akár a gyerekek nélkül is. Gyerekkel nagy élmény lehet például a Fényvillamos, ami egy igazán izgalmas és lélegzetelállító program kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Ezt a járművet pedig tényleges “kincskeresés” megtalálni, hisz mindig aktuálisan kaphatjuk meg az infót, hogy éppen mikor és hol robog aznap. Ezen az oldalon követhetitek: https://www.facebook.com/fenyvillamos/
Mi is minden napba csempészhetünk valami ünnepit, akár egy otthon készült forralt borral, egy fényfüzérrel, vagy azzal, hogy elhatározzuk, aznap kedvesek leszünk még a mogorva pénztárossal is. A kincskeresés lényege legyen az, hogy megtaláljuk az olyan apró örömöket, amik az igazi hangulatát meghozzák az ünnepeknek! Tegyük ezt családosan, együtt, hiszen a gyermekeinknek ezekből a közösen eltöltött, vidám pillanatokból lesznek az örök emlékek.

Stresszmentes készülődés

Idén tegyünk meg mindent, hogy a lehető legoldottabban és legnagyobb türelemmel készüljünk az ünnepekre is. Nem mindig könnyű elengedni a gondokat, de ha mi, szülők erre törekszünk, azt a lurkók is érezni fogják, és ők is jobban megértik a szeretet ünnepének üzenetét. Talán a legfontosabb, hogy tervezzük meg az ünnepeket! Mikor hol töltjük majd, mivel készülünk és kit szeretnénk megajándékozni. Ezután pedig gondoljuk át alaposan, hogy az elmúlt években mi okozta a legnagyobb stresszt bennünk. Egy-egy karácsonyi menü megfőzése, a sok karácsonyi ajándék megvásárlása, vagy az, hogy fáradtan a munka hajtása után kellett volna ünnepi hangulatba jönnünk? A gyermekeinknek is az a legjobb, ha szembenézünk ezzel a fontos kérdéssel és tudatosan változtatunk. Akár azzal, hogy a stresszfaktort teljesen kivesszük a listánkból (ha lehet), és mondjuk egy könnyen elkészíthető kedvenc családi menü kerül majd az ünnepi asztalra, akár pedig azzal, hogy megpróbálunk minél többet lazítani. Tudatosan betervezhetjük a pihenést, akár az ünnepekig, vagy az ünnepek közben is. Sokan ha ajándékozásra gondolunk már idegeskedni kezdünk, hiszen annyi sok stresszel jár. Ha viszont mindenkinek csak egyetlen kívánságára összpontosítunk, máris lerövidül a listánk. Nem az a lényeg, hogy feltételül egy dolgot vásároljunk, vagy készítsünk, de legyen egy, ami szívből jön, amiről pontosan tudjuk, hogy megörvendeztetjük vele a másikat, így ha mást is sikerül mellévarázsolnunk, az már csak hab lesz a tortán. A gyerekekkel is beszéljük meg azt az egy dolgot, amire igazán vágynak, akármilyen szamárságnak is tartjuk amit válaszolnak, vegyük figyelembe az ő igényeiket is. Az ünnep akkor az igazi, ha szeretetben tölthetjük el, így tegyünk meg mindent, hogy a lehető legoldotabban nézzünk elébe. Hiszen, ha ti stresszmentesen tudtok ünnepelni, a gyerekek is az igazi ünnep, igazi arcával ismerkedhetnek meg.

Beszéljük át, éljük meg

Sokszor a gyerekek, de sajnos mi felnőttek is csak sodródunk az árral. Nem feltétlenül tudjuk, vagy tudatosítjuk, hogy mit-miért csinálunk úgy, ahogy. Ez az ünnepekkor is megtörténhet velünk, főleg ha a gyermekeink már közösségbe is járnak, így az ott népszerűsített dolgok miatt mindenféle igénnyel állnak elénk. Ezért érdemes az ünnepek előtt, vagy alatt kicsit megállni és beszélgetni az ünnep lényegéről, jelentéséről. Ehhez egy jó módszer, hogy rákérdeztek a gyerekeknél, hogy szerintük a karácsonyi ünnep mit jelent? Az adventi koszorú, a karácsonyfa, a Mikulás, Szenteste...stb. Majd együtt nézhettek utána annak is, ami nektek sem egészen világos, hogy miért úgy szokás. Családilag új hagyományokat kezdhettek, együtt kitalálhatjátok, hogy ti mire fektetitek a hangsúlyt az ünneplésben. Beszéljétek át a gyerekekkel is, hogy ti szülők mire vágytok, és hogyan szeretnétek pihenni, vagy ünnepelni. Meg fogtok lepődni, hogy a gyerekek mennyire kíváncsiak a ti gondolataitokra az ünnepről, hiszen sokszor erre marad a legkevesebb időnk. Ezután pedig már csak egy dolgunk marad: megélni az ünnepek és a várakozás időszakát is úgy, ahogy családosan helyesnek véljük! Hiszen ez rólunk is szól, mi magunk ajándékozhatjuk meg a másikat a szeretettünkkel! Ünnepeljünk idén másképp, nyugodtabban, körültekintőbben! :)

 

Kezdd el a keresést, hogy kiválaszthasd
a neked ideális bébiszittert!