5 gyors, egészséges és finom tízórai ötlet

Hogy lehet egy tízórai könnyen elkészíthető, tápláló és még finom is? Ez a kérdés benned is felmerülhetett már, amikor azon gondolkoztál mivel indítsd útnak lurkódat nap mint nap az iskolába. Ezért a sulis hétköznapok minden egyes napjára hoztunk nektek olyan tízórai ötletet, amelyek egytől-egyig remek harapnivalók lehetnek a lurkóknak, sőt az egész családnak.

2018-10-17

Hogy lehet egy tízórai könnyen elkészíthető, tápláló és még finom is? Ez a kérdés benned is felmerülhetett már, amikor azon gondolkoztál mivel indítsd útnak lurkódat nap mint nap az iskolába. Ez néha lehetetlen feladatnak tűnik, miközben manapság még fontosabb, amikor a gyerkőcök egy-egy különórát beleszámítva akár késő délutánig is távol vannak otthonról. Ezért a sulis hétköznapok minden egyes napjára hoztunk nektek olyan tízórai ötletet, amelyek egytől-egyig remek harapnivalók lehetnek a lurkóknak, sőt az egész családnak.

Almás Palacsinta

Egy tápláló és finom tízóraihoz hozzátartozik, hogy az egészséges hozzávalókat a gyerkőcök számára kívánatosabb harapnivalókkal kombináljuk. Így biztosan nem fogja az a gondosan elkészített finomság a kukában végezni, ami -nem véletlenül- minden szülő rémálma. :)
A gyerekek kedvenc édességét, a palacsintát egészséges hozzávalókból ebben a cikkünkben találjátok: Egészséges Palacsinta Recept

Az almás verziónak elsőként az a trükkje, hogy minél kisebb szeletekre szeljünk fel egy almát. Ezután palacsintatésztában forgassuk meg, végül a tésztában megforgatott almákat süssük aranysárgára palacsintasütőben (igény szerint az almadarabok helyett almapürével is dúsíthatjuk a tésztánkat). Végül dobozba téve gyümölcsökkel, (igény szerint édesítőszerrel) és diákcsemegével csomagoljuk el, ezzel ügyelve a megfelelő rost bevitelre és arra, hogy akár egész napos nassolnivalót biztosítson ez a finomság gyerkőcünknek.

Tortilla szendvics

Mi lehet egyszerűbb, mint egy finom és egészséges, teljes kiőrlésű, vagy magvas tortilla lapot megtölteni mindenféle finomsággal? A tízórai, uzsonna készítése során mindig fontos szempont legyen, hogy minél színesebb, érdekesebb és változatosabb elemózsiát csomagoljunk, ugyanis a dietetikusok szerint annál szívesebben fogyasztják majd el a gyerkőcök. Mi sem egyszerűbb, ha erről a harapnivalóról van szó! A mi kedvencünk legalább annyira finom, mint amennyire ínycsiklandónak néz ki.

Saját készítésű majonéz elkészítése: az ugyanolyan hőmérsékletű 1 tojássárgáját 1 dl olajjal robotgéppel összekeverjük; az utóbbit vigyázva, cseppenként téve bele. Amikor már puha vaj állagú, 2-3 evőkanál citromlevet adunk hozzá, fél teáskanál sót, egy pici agavé szirupot és 1 evőkanál mustárt, mindezt pedig már elég kanállal is hozzá kevernünk.

Egyéb hozzávalók:

- (Royal) mindenmentes szeletelt pulykamell sonka
- szeletelt Gouda sajt
- salátalevelek
- néhány szelet paradicsom
- mindezt szépen a tortilla lapra helyezve, feltekerve, majd félbevágva akármilyen méretű dobozba kiporciózhatjuk

 

Banánkenyér

Ez az alternatíva tökéletes választás, ha egy esti finomságot szeretnénk tízórainak, uzsonnának újragondolni. Egészséges és izgalmas harapnivaló, amit minden bizonnyal értékel majd lurkód is, hisz nem a megszokott kalácsot, vagy zsemlét kell ismét elmajszolnia a szünetben. Íme egy utánozhatatlanul finom és mégis fitt sütemény recepje:

- 3 megérett banán
- 2 tojás
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- fél csésze méz, vagy agavé szirup
- egynegyed csésze (növényi) tej
- egyharmad csésze olvasztott kókuszolaj / olívaolaj
- fél teáskanál só
- 1 teáskanál fahéj
- másfél csésze teljes kiőrlésű búzaliszt 
- opcionálisan étcsoki és/vagy dió (vagy bármilyen más magvat választhatunk).

Először az aprított és a száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban, majd külön tálban nyomjuk szét a banánokat egy villával és ehhez adjuk hozzá a nedves hozzávalókat. Ezután összekeverjük a két tál tartalmát, majd a 180 °C fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 50 percre sülni.
Az aranybarnára sült banánkenyeret vacsira desszertként, másnap tízóraira csomagolhatjuk el mogyorókrémmel, vagy lekvárral megkenve.

Tojásos melegszendvics

A tojásból készült csomagolnivalók amilyen egyszerűek és egészségesek, legalább annyira finomak is! Nincs is más dolgunk, mint tojást tartani otthon, majd valamilyen sokmagvas kenyérrel, zsemlével, esetleg bagettel és ízlésünk szerint más finomságokkal párosítani. A tojást ráadásul rengeteg féle módon elkészíthetjük, mi most egy különleges szendvicses verziót hoztunk nektek:

- a tortilla szendvicshez felhasznált majonézt itt is nyugodtan elővéve a hűtőből alkalmazhatjuk
- két sokmagvas kenyérszelet egyikének közepét egy kis átmérőjű pohár segítségével kivágjuk
- majd felhevített vajon megforgatjuk mindkét szeletet (ez a lépés opcionális, de erősen ajánlott, mert nagyon finommá és később is könnyen elfogyaszthatóvá teszi a szendvicset)
- a megforgatott szeletekből a középen kivágott lyukba beletörünk egy egész tojást (sózzuk, igény szerint borsozzuk), a másikat pedig megkenjük majonézzel, krémsajttal, avokádókrémmel a gyerekünk ízlése szerint.
- a megkent szeletre mindenmentes sonkát és Gouda sajtot helyezünk
- salátalevéllel, paradicsommal vagy más zöldséggel megpakoljuk
- végül igény szerint az összetett szeletekre snidlinget szórhatunk.

Energiagolyók

Ennél a finomságnál talán nem is létezik egészségesebb és egyszerűbben elkészíthető nasi a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt! Mindannyian ismerjük és szeretjük a házilag készült kókuszgolyót, biztosan a gyerekek is szívesen falatoznak belőle. Létezik azonban egészségesebb verziója is, amit még a lurkók is szeretnek, pedig nincs liszt, tej, és hozzáadott cukortartalma, ami miatt bátran csemegézhetnek belőle bármennyit napközben.

Íme a kedvenc datolyás-magvas verziónk, amit garantáltan nem fogsz megbánni, ha kipróbálod:
- 150 gramm datolya kimagozva és beáztatva (ha reggel álltok csak neki, akkor forró vízben 10 percig is elég áztatni, ha már előző este eszedbe jut, akkor egy éjszakát áztasd szobahőmérsékletű vízben)
- fél kanál olvasztott kókuszolaj
- fél evőkanál jó minőségű kakaópor
- 50 gramm őrölt dió
- 50 gramm kókuszreszelék (a felét a tésztába tesszük, a másik felében pedig a golyókat forgatjuk meg)
- 50 gramm blansírozott mandula.

Minden hozzávalót adagonként, vagy egyben aprítógépben homogén masszává keverünk, igény szerint más hozzávalókkal, vagy arányokkal tetszésünk szerint alakíthatjuk. Majd kis golyókat formázunk a kapott masszából, és végül megforgatjuk őket a maradék kókuszreszelékben.

Reméljük, hogy találtatok gyűjteményünkben olyan ötletet, amit ti is szívesen kipróbáltok. Szép hetet és annál is vidámabb tízórai-, és uzsonna készítést kívánunk nektek!

 

Kezdd el a keresést, hogy kiválaszthasd
a neked ideális bébiszittert!