Vissza a suliba, stresszmentesen

Hihető, vagy sem, lassan már vége is a nyárnak és újra itt az iskolakezdés. Te is úgy érzed még szinte tegnap történt, hogy elhangzott a vakáció szó a gyerekek szájából? A két és fél hónap bizony egy szempillantás alatt el tud repülni... Mit tegyünk viszont, hogy nekünk is, és a lurkóknak is zökkenőmentesen menjen az új tanévbe való belerázódás?

2018-08-18

Hihető, vagy sem, lassan már vége is a nyárnak és újra itt az iskolakezdés. Te is úgy érzed még szinte tegnap történt, hogy elhangzott a vakáció szó a gyerekek szájából? A két és fél hónap bizony egy szempillantás alatt el tud repülni... Mit tegyünk viszont, hogy nekünk is, és a lurkóknak is zökkenőmentesen menjen az új tanévbe való belerázódás? Akár most megy első osztályba a pici, vagy a sokadikat kezdi a nagyobbik, jó ha testileg és lelkileg is felkészülünk mindannyian a szeptemberi változásokra.

Új rutin játékos beépítése a napirendbe

Természetesen minden szülő szeretné, ha gyermeke már az első nap a suliba menet kipattanna az ágyból és, mint a kisangyal elkészülne, de ez általában csak az álmainkban szokott teljesülni. Hogyan segíthetsz neki mégis akkor az átállásban? Egy jó módszer erre az időszakra az új szokások bevezetése! Szokták mondani, hogy a reggeli koránkelés az esti elalvással kezdődik. Nagy igazság, és a gyakori, de annál is kevésbé hatásos mondat helyett, hogy “mars az ágyba, holnap suli”, akár alkalmazhatsz egy trükköt is. Ha például már most hamarabb kezditek a vacsit, hogy időben ágyba kerüljetek, de csak annyival, hogy vacsi előtt még beleférjen egy olyan tevékenység is, ami mindenki kedvére való. Valószínűleg senkinek nem jelent majd gondot ez a fajta változtatás, és a korán kelés is sokkal esélyesebb, hogy sikeresen beépül a sulikezdésig. Érdemes minden apró trükköt, játékos megoldást, vagy új szokást az egész családnak együtt végezni, hiszen így válik igazán részévé a napi rutinnak, és a szülei példájából tanul leghatékonyabban a gyermek is.

Listakészítés & együtt készülés a lurkóval

“Akinek nincs esze, legyen notesze!” - szokták mondani. Igaz ez azokra az időszakra is, amelyek stresszesek a számunkra, mint például, amikor a sulikezdésre készülünk és végeláthatatlan beszerezni-, és elintéznivalóval állunk szemben a meglévő napi rutin mellett. Mielőtt még hajad tépnéd, jegyezd fel a kedvenc jegyzetfüzetedbe azokat a teendőket, amiket te szeretnél elintézni, vagy az iskola előír, mielőtt először becsengetnek. A legjobb pedig, ha be is vonod gyerkőcöd az előkészületekbe! A gyerekek kedvét szegheti, ha azt érzik, hogy az iskolakezdés miatt felfordulás van körülöttük. Viszont ha a listakészítés és elintéznivalók mellett arra is figyelmet szentelsz, hogy ő is magáénak érezze a felkészülést, akkor máris kalandnak tűnhet a sulikezdés is. Tedd játékossá az előkészületeket és ne csak a saját listádból indulj ki, adj az ő szavára is, hiszen ő fogja egész évben a kiválasztott táskát a hátán cipelni.


Tipp: A beszerző körúton minden termékből két választási lehetőséget kínálj fel, olyan alternatívákat, amelyekkel te is egyetértesz. Így lurkód nem veszik el a széles választék között, és nem csak a színesebb, vagy kedvenc mesefigurájával díszített termékekre áhítozik majd. Ha nagyobb a gyermeked, esetleg megfordíthatjátok a dolgot és kiválaszthat ő két terméket, amelyek közül majd te választasz! Így gondolkodásra bírhatod őt, hogy ne csak a kedvenc márkájából válogasson, míg végül te is beleszólsz majd a döntésbe. Ahogy a mondásból ismerjük, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon... :)

Éves családi naptár készítés, tervezés

Sok szülő az egész éves online-, vagy zsebnaptárját használja ilyekor is. A szeptemberi sulikezdéskor viszont nagy könnyebbség, ha készítünk egy olyan tervezőt is, amelyet minden családtag nyomon követhet. Az ilyen naptár azért nagyon jó, mert jól átlátható, hogy kinek, mikor és hol milyen elfoglaltságai vannak (a szülőket is beleértve). Így a logisztikáját a jövő tanévnek is könnyebb lesz megtervezni, és ha szükség van rá, még időben segítséget találni egy családtag vagy bébiszitter személyében.
Ezt mi is nagyon hasznosnak tartottuk, ezért készítettünk nektek egy lurkós családi tanév tervezőt. Így ha nincs időtök egy hasonlót gyártani, vagy nem szeretnétek ilyesmire beruházni, kattintsatok a linkre, ahonnan azonnal letölthetitek: https://www.lurkobebiszitter.hu/hu/doc/naptar
 

Feleslegessé vált tanszerek eladományozása

Az iskolakezdés egy fontos része (ha még eddig nem tettük meg) a feleslegessé vált holmik kiszelektálása. Hiszen minek szereznénk be valamiből újat, ha a tavalyi még használható és fordítva, ha a tavalyi eszközre már nincs szükségünk, miért foglalnánk vele a helyet? Ahelyett viszont, hogy kidobnánk azokat a holmikat, amiktől megválni készülünk, el is ajándékozhatjuk azokat, amelyek még jó állapotban vannak! Így olyan családok iskolakezdését támogatjuk, akik hátrányosabb helyzetből indulnak, mint a sajátunk. Az internet telis-tele van ilyen adományozó célra létrejött honlapokkal, így könnyedén, a saját meggyőződésünk szerint választhatunk ki egy szervezetet.

Játék, mozgás, pihenés

Ne feledkezzetek meg arról sem, hogy nincs még vége a nyári szünetnek! A lurkódnak is szüksége van a nyár minden egyes napjára ahhoz, hogy utána az iskolapadban el tudjon majd tölteni tíz hónapot. Így próbálj nem stresszelni azon, hogy vajon mit lenne érdemes még a suli előtt behozni, megtanulni, hiszen az iskola feladata a lexikális tudás átadása, így fontos, hogy otthon inkább a lehető legtöbb szabad játékot, mozgást és vidámságot biztosítsunk a lurkónk számára! Természetesen ugyanígy neked is szükséged van arra, hogy a napi rutin és az előkészületek közben kikapcsolj, és csak magadra koncentrálj. Hiszen a nyári szünet neked is jár, akkor is, ha a gyerekeid és a munkád is a szíved ügye. Úgyhogy hajrá, élvezzétek családosan és külön is olyan tevékenységekkel a nyár utolsó heteit, ami igazán feltölt mindannyiótokat!

 

Kezdd el a keresést, hogy kiválaszthasd
a neked ideális bébiszittert!