A kiegyensúlyozott édesanyák 4 titka

Te is gyakran találkozol az anyaságot körülövező elvárásokkal? Ezek sokakra nyomást gyakorolnak, és megnehezítik, hogy az ösztönös anya-gyermek kapcsolatra hangolódjunk. Mi hiszünk abban, hogy az “elég jó anya” (D.W.Winicott kifejezésével élve) a boldog anya, és hogy ez az egyik legfelszabadítóbb felismerés, amit egy édesanyának érdemes fejben tartania.

2018-08-04

De hogy csinálják az igazán boldog anyák? Hogy tudnak a legnehezebb pillanatokat követően is szeretettel, energiával és vidámsággal feltöltődni?

Rugalmasság: a napjaik mozgatórugói

A kiegyensúlyozott édesanya a káoszban is megtalálja a szépet. Nem emel túl nagy elvárásokat sem önmagával, sem a család többi tagjával szemben, és tudja, hogy mikor kell elengedni a hétköznapi problémákat. Jól akarja érezni magát az anyaság adta kihívások közben is, ezért elfogadja, hogy nem mindig az ő számításai alapján alakul minden. Anyaként megtapasztaljuk, hogy időnként meg kell kérdőjeleznünk a helyesnek vélt elképzeléseinket és türelemmel fordulni az életünk felé. Ezért a boldogság mellett döntő édesanya inkább hagyja, hogy a lurkó még visszaballagjon a kedvenc játékáért, még akkor is, ha tudja, hogy késésben vannak.

Mernek segítséget kérni és szánni időt önmagukra is

A kiegyensúlyozott anyák tudják, hogy nem csak a túlpörgött, vagy kimerült gyermeküknek van pihenésre szüksége, hanem legalább annyira nekik is! Hisznek az elvben, miszerint, ha önmagukkal rendben vannak, a külvilággal is jobban harmóniába kerülnek. Megtervezik a kikapcsolódásukat és családtagoktól, barátoktól, vagy bébiszittertől kérnek segítséget, hogy rászánhassák az időt a feltöltődésre. Tudják, hogy hosszú távon az egész családnak az a legjobb, ha megújulnak, mert így lesz a családjukkal együtt töltött idő is minőségi idő.

A “fogadd el magad és másokat”, nem egy klisé számukra

Minden anyában élnek megfelelési kényszerek, vágyak. Az igazán boldog anyák viszont nem a tökéletességre törekszenek, hanem az elfogadásra. Tudják, hogy az élet mindig hoz meglepetéseket, amikre rugalmassággal kell válaszolniuk a szorongás helyett. Újra és újra megvizsgálják az elvárásaikat, akár saját magukról, a gyerkőcről, vagy a párjukról van szó. Mert a mondás igaz: ha anya nem boldog, senki sem az.

Megélik a jelen örömeit

Egy ölelést, az első lépéseket, egy nekik készült rajzot. A boldogságot kereső mamik az apróságokban gyönyörködnek! Tudják, hogy az anyaságban sem tart örökké se a szép, se a nehéz, így mindent megtesznek, hogy a mindennapokban rejlő jót észrevegyék és értékeljék. A jelenben ölelik szorosan magukhoz a gyermekük és nem aggódnak amiatt, amin úgysem tudnak változtatni. Nem a múlton rágódnak, vagy a jövőn izgulnak, mert az itt és a most a legfontosabb számukra, és abból igyekeznek kihozni a legtöbbet!

A kiegyensúlyozott édesanyák önmaguk legjobb változatai, igazán boldog édesanyák, akik elég bátrak elengedni, segítséget kérni, elfogadni és értékelik az apró örömöket is! :)

 

Kezdd el a keresést, hogy kiválaszthasd
a neked ideális bébiszittert!