5 dolog, amit érdemes tudnod egy bébiszitterről, mielőtt a szemed fényét rábízod!

Megtalálni a nekünk megfelelő bébiszittert óriási kihívásnak tűnhet, hiszen a szemünk fényét bízzuk valakire, ráadásul a legintimebb környezetben, az otthonunkban történik mindez. Hogyan dönthetnénk el ki alkalmas erre? Erre a kérdésre keressük a választ cikkünkben, mert mi hisszük és tapasztaljuk is, hogy jól működő bébiszitter-család kapcsolat igenis létezik!

2018-08-25

Valódi tapasztalatok

Feltehetően neked is az áll a fontossági sorrend legelején, hogy az ideális jelöltnek hiteles jártassága legyen gyermekfelügyelet terén. Lényeges tehát, hogy háttérinformációkat kapj arról a személyről, aki a lurkódra vigyázni fog. “Van-e tapasztalata 3 éves mozgékony fiú gyerkőcökkel?” “Van gyakorlata ilyen pici babával is?” - valószínűleg hasonló kérdések kavarognak benned is, és a sok egyéb szempont mellett kiemelten fontos, hogy ezekre megkapd a kielégítő válaszokat.
Tudtad? A Lurkó bébiszitterek többkörös kiválasztásának része, hogy leinformálható referenciát, szülői véleményeket kérünk, és ellenőrizzük is a különböző ajánlásokat. A jelölteknek az adatlapjukon minimum 5 korábbi munkát és egy kedvenc, kiemelt tapasztalatot, történetet is meg kell jeleníteniük. Bár ez még mind webes felületen történik, itt a bébiszitterek minimum fele vissza szokott fordulni! Aki továbblép ezen a szűrőn, azokkal személyesen is találkozunk, és különböző kérdéseket teszünk fel nekik. Pl.: Mi volt a legjobb, illetve legnehezebb élményed bébiszitterként?
Oldalunkon tehát már csak valódi tapasztalatokkal rendelkező gyermekvigyázókat találsz, ha pedig te szeretnél interjúztatni jelölteket, akkor a fentieket követve nem nyúlhatsz mellé.

Bemutatkozás

Ahogy a cikk elején is kiemeltük, két ok miatt fontos jól megismerni jövőbeni bébiszitterünk: legnagyobb kincsünkre, a gyermekünkre fog vigyázni és a legintimebb helyen: az otthonunkban. Ezért jogosak a kérdések: ki ő, milyen tanulmányokat folytat, vagy mivel keresi a kenyerét? Mik a céljai, miért szeret gyerekekkel fogalalkozni, mi a kedvenc hobbija, esetleg hogyan gondolkodik, milyen nevelési stílust alkalmaz? Főképp, ha hosszú távon számítunk a segítségére, fontos, hogy kiépüljön köztünk a bizalom, hisz egy jól működő kapcsolatban a bébiszitterünk a család barátjává, szinte családtaggá válhat.
Tipp: Észre vettük, hogy a családok és a bébiszitterek között ami papírformán működik, nem feltétlenül stimmel az otthonukban. Ezt mi “kémiának” hívjuk, ami vagy természetesen jelen van, vagy nem alakul ki idővel sem. Pontosan ezért tartjuk elengedhetetlennek az előzetes ismerkedést, ami 1 órát vesz igénybe és ingyenes, mivel hiszünk abban, hogy egy hosszútávú kapcsolat létfontosságú része, hogy a felek szimpátia alapján, szemtől-szembe dönthessenek. Azt javasoljuk ezért, hogy bármilyen jó referenciával, és bemutatkozással érkező bébiszitterrel is találkoztok, merjetek a személyes ismerkedésre hagyatkozni! Hiszen a lurkó és a bébiszitter közt kialakuló kapcsolat is ekkor körvonalozódik, és ez mindegyik fél számára a legfontosabb.

Értékrend

Melyek azok az értékek, esetleg nevelési stratégiák, amelyeket fontosnak tartunk? Őszinteség? Türelem? Következetesség? Rugalmasság? Fontos, hogy a gyermekvigyázótok a saját értékrendetekhez hasonlóan gondolkozzon! Számunkra is meghatározó az, hogy a szülők igényei szerint válasszunk bébiszittert csapatunkba. Ezért a folyamatos visszajelzések alapján az interjúkon különböző kérdésekkel mérjük a jelöltek hozzáállását a fontosnak ítélt értékekhez. Pl.: Mit jelent számodra a rugalmasság?
Sőt, számítunk családjaink visszajelzésére, mely további referencia pontként szolgál ahhoz, hogy más szülők is nyugodt szívvel bízzák a lurkókat a bébiszitterre. Mindezek miatt merjük állítani, hogy a Lurkó bébiszitterek egytől-egyig következetesek, életvidámak, nyitott természetűek, akik szíve a gyermekekért dobog, így hivatásként élik meg a gyermekvigyázást.
Tipp: Miután papírformán úgy gondoljuk hasonló értékrendű bébiszittert választottunk, az ismerkedésnél vagy interjúkon tegyünk fel olyan kérdéseket melyek alapján eldönthető, hogy vajon tényleg egyezik-e a gondolkodásunk.

Időbeosztás

Bár nagyon fontos, hogy harmónia jellemezze a kapcsolatunkat a bébiszitterrel, ami az ő megbízását lehetővé teszi, hogy össze tudjuk hangolni beosztásunkat. Akár alkalmanként, akár rendszeresen keresünk gyerekvigyázót, nem mindegy mikor ér rá és mennyi időt tud maradni.
Tipp: Mi úgy gondoljuk, hogy ha rendszeresen szükség van segítségre, az a legkifizetődőbb mindenkinek, ha fix időpontokban egyezünk meg, amelyektől adott esetben, előre egyeztetve el is térhetünk. A bébiszittereknek így nem egy kaotikus időbeosztáshoz kell igazítaniuk a napjaikat, így több családot is el tudnak vállalni, ami megélhetést biztosít nekik, ezért pedig garantáltan hosszú távon, jókedvűen tudják vállalni a munkát nálatok is. Erre a legtöbb bébiszitter előbb-utóbb rájön, így a nagy részük vagy az elején utasítja vissza a nagy rugalmasságot igénylő családokat, vagy hosszú távon lesz az elvárásokkal elégedetlen. Ezért, ha tehetjük, egyezzünk meg rögzített időpontokban és azokon belül legyünk inkább rugalmasak!

Erősségek, mint bébiszitter

Mindannyian tudjuk, hogy bármilyen munkáról, hivatásról legyen szó, fontos szempont, hogy az adott területen milyen plusz készségei, képesítései vannak egy személynek. Vannak szülők, akiknek fontos, hogy valamilyen gyermekekkel kapcsolatos tanulmányai legyenek a bébiszitternek, de van, akinek a nyelvtudás, vagy a jogosítvány megléte ennél fontosabb szempont. Ugyanígy előny lehet, ha korrepetálást vállal, illetve ha sok labdajátékot ismer, esetleg szeret és tud a lurkóval kézműveskedni. Oldalunkon a szülők igényei alapján egy listát állítottunk össze, amelyet minden egyes bébiszitterünknél megtalálsz, és ahol pipával jeleztük melyik plusz erősség jellemzi őket.
Tipp: Vesd egy papírra a nektek fontos erősségeket, és ha nem látjátok ezeket az adott bébiszitter önéletrajzában a leírtak között, akkor a személyes találkozáskor beszéljétek át! Fontos szempont lehet még, hogy az adott bébiszitternek van-e erkölcsi bizonyítványa és, hogy a tanulmányairól, tanúsítványairól, nyelvtudásáról szóló dokumentumokat be tudja-e mutatni. Mi is fontosnak tartottuk ezt, így minden bébiszitterünk rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal, és bármelyikük dokumentumairól készült fénymásolatát rendelkezésre tudjuk bocsátani.


Reméljük, hogy kellő támpontot adott cikkünk ahhoz, hogy a nektek legmegfelelőbb személyt megtaláljátok, akivel az elengedhetetlen bizalom is megvan, és jól kijöttök ti is és a lurkók is. Talán ezeket tudatosan végiggondolva már nem is tűnik olyan félelmetesnek az, hogy egy bébiszitterre rá merd bízni a gyermeked.

Kezdd el a keresést, hogy kiválaszthasd
a neked ideális bébiszittert!